Kunskapsbanken
Välkommen till vår kunskapsbank! En samlingsplats för våra artiklar, rapporter och andra resurser. Här delar vi våra insikter och vår kunskap om hållbarhet i fastighetsbranschen.

ARTIKELSERIE FASTIGHETSVÄRLDEN
Så här kan fastighetsbolag implementera CSRD
CSRD är den nya lagen från EU om hållbarhetsrapportering och ställer omfattande krav på företag. Det positiva är att företagen nu vet vilken uppsättning standarder som gäller, medan det negativa är att företagen ska lära sig de nya standarderna och integrera dem i sin verksamhet.

ARTIKELSERIE FASTIGHETSVÄRLDEN
Fokus på klimat och energi inom ESRS
Standarden om klimatförändringar, ESRS E1, är en av de mest omfattande och den innehåller de mest konkreta upplysningskraven. Kraven handlar kortfattat om hur företagen begränsar sin klimatpåverkan och hur de anpassar sin verksamhet till klimatförändringar.

ARTIKEL FASTIGHETSVÄRLDEN
Tidshorisontens betydelse i hållbarhetsrapportering
Hållbarhetsdirektivet CSRD är utformat så att det ska vara ‘sektor agnostiskt’, vilket innebär att reglerna ska vara så generella att de kan tillämpas inom alla branscher. Fastighetsbranschen är dock unik, speciellt med tanke på de väldigt långa tidshorisonter som gäller för fastigheter och nybyggnation.

ARTIKELSERIE FASTIGHETSVÄRLDEN
Hur fastighetsägare kan ta ansvar för den biologiska miljön
ESRS E4 som behandlar biologisk mångfald är ett av de större regelverken bland ESRS-standarderna. De krav som ställs på företag är att de ska rapportera sin effekt på biologisk mångfald över värdekedjan, både upp- och nedströms. De ska också rapportera materiella effekter på biologisk mångfald och ekosystem, avseende exempelvis material som används, verksamhetens påverkan, markanvändning och vattenanvändning.

ARTIKELSERIE FASTIGHETSVÄRLDEN
Vatten och väsentlighet
Standarderna för ESRS E3 är delvis detaljerade, exempelvis ska företag redovisa hur många m3 vatten som förbrukas, återanvänds, lagras och släpps ut. Standarderna är också delvis processorienterade, exempelvis så att företag ska redovisa planer för att minska sin negativa påverkan på vatten och marina resurser.

ARTIKELSERIE FASTIGHETSVÄRLDEN
Hur social hållbarhet kan mätas och jämföras i fastighetsbolag
Företag ska, enligt ESRS, rapportera sociala hållbarhetsmål på kort (0-1 år), medellång (1-5 år) och lång sikt (mer än 5 år). Användning av en tydlig modell underlättar för företag att följa upp målen över tid, använda målen i bolagsstyrningen, samt att rapportera till externa intressenter som tar del av hållbarhetsinformationen.

ARTIKELSERIE FASTIGHETSVÄRLDEN
Hur hållbarhetskrav påverkar fastighetsvärdering
Värderingsföretagen identifierar att hållbarhet är mer eftertraktat av hyresgäster och att de hållbarhetsstämplade fastigheterna är mer värda än jämförbara andra fastigheter. Att arbeta mot hållbarhet återspeglar att både fastighetsföretaget och fastigheterna har en kvalitetsstämpel som marknaden är villig att betala mer för, och det gäller både hyresmarknaden och transaktionsmarknaden.